fredag 25 april 2025

Japan våren 2025

Japan

Tänk att vi kom till Japan, vi reste dit i slutet av mars och blev lovade att körsbärsblommorna skulle blomma för fullt. Vi flög via Munchen till Osaka, en resa på ca 18 timmar med byten mm. I Osaka mötte vi våra reskamrater som rest från Stockholm. Vi möttes upp av Markus, vår reseledare och guide. Vi var inalles 17 personer, två ungdomar och deras mamma och resten pensionärer. Vi var mycket förväntansfulla och spända inför de äventyr vi skulle få vara med om på denna rundresa till några av Japans höjdpunkter. 

Körsbärsblom

Den förbokade bussen tog oss till den närliggande orten Nara där vi checkade in på hotell. Här bekantade vi oss tillsammans på en lunch. Det är i Nara som man brukar säga att den japanska civilisationen får sin begynnelse. Själva kallar de Nara för Sidenvägens slut.

Efter lunchen  tog vi en promenad i den fina parken i Nara där vi besökte världens största träbyggnad Todaiji, ett tempel som inhyser en enorm Buddha i brons. Både park och tempel var överväldigande, de heliga hjortarna fanns överallt omkring oss och kunde de så snodde de åt sig det som  besökarna hade att äta. Det var en härlig vandring men det var kallt. Vinden blåste från norr och tempen gick inte över 5 grader. Efter promenaden rusade flera medresenärer till Uniqlo för att inhandla varmare tröjor.

Heliga hjortar

I Nara bodde vi endast en natt så efter frukost gav vi oss iväg till Miho-museet på väg till Kyoto. Miho är ett fantastiskt arkitektoniskt mästerverk med en fin samling konstskatter. Museet är vackert beläget i Shigaraki nationalpark. Arkitekten Pei har verkligen lyckats med ambitionen att få byggnaden att i harmoni samstämma med naturen. För att bygga museet var man tvungna att ta bort flera mycket gamla träd som sedan återplanterades utanför. Endast 15 % av byggnaden syns, resten är insprängt i marken. Miho var mäktigt. 

Vägen dit gick genom en tunnel och över en bro. Som sagt är museet insprängt i marken men har stora fönsterytor ut mot en härlig bergsnatur. Här fanns konst från hela världen och från alla tidsåldrar, det var egyptisk och grekisk-romersk konst blandat med japanskt och kinesiskt.


Efter besöket gick färden vidare mot Kyoto och nu hoppades vi på nyutslagna körsbärsträd och lite varmare temperatur. Nja riktigt utslagna var de inte men på gång. Lite varmare men fortfarande en bitande vind. I Kyoto var det åter promenad som gällde, staden ska upplevas genom promenader i dess gamla kvarter med typiska japanska låga trähus. Kyoto är verkligen speciellt, framförallt den gamla stadsdelen Gion. Här träffade vi på geishor på väg till sitt värv, många vanliga stadsbor var klädda i traditionella kläder, främst yngre tjejer i kimonos.


Vart man vände sig fanns tehus, caféer och restauranger. Gränderna var smala och trånga och man kunde riktigt känna den medeltida känslan med samurajer och geishor i gatubilden. I Kyoto kändes det lätt att hitta. Gatuskyltarnas japanska kompletterades med engelsk text vilket gjorde att vi tog oss ut i vimlet under kvällarna för att besöka trevliga restauranger.


Nästa dag var det dags för en ny bussresa ut till en liten lantlig by med halmtakshus. Vi reflekterade redan över de färglösa husen, grå eller beiga med grå eller svarta tak, tätt byggda utan särskild natur. Vi visste ju att japanerna bor litet och trångt men vi trodde nog på gladare toner. Bussturen till byn tog oss längs svindlande bergsvägar med ogenomtränglig och mycket brant skog. Raka höga cederträd blandat med svåra buskage. I byn besökte vi ett museum och fick en inblick i livet på landet i forna tider.

Under vistelsen i Kyoto besöker vi också den mest natursköna delen av staden vid västra bergen som kallas Arashiyama.   Detta område har gjort sig känt för sina

zenbuddhistiska anläggningar. Vi promenerade under körsbärsträden till det mest berömda zentemplet Tenryu-ji från 1339 med sin vackra trädgård som anlades av 1300-talets främsta trädgårdsskapare, Muso Soseki, som också anlagt den berömda Mossträdgården Saihoji. Den trädgård vi promenerade i var helt gudomligt vacker där stod estetik och harmoni i förgrunden. Det var stenar, vatten och vackra träd tillsammans med mossbeklädda kullar. Allt tog verkligen andan ur en. Japanerna kan verkligen skapa ett lugn genom sin estetik.


I Kyoto tog vi oss också tid att besöka det stora Shoganslottet, Nijo-Jo där den sista Shoganen regerade innan han åter överlämnade makten till kejsaren. Kyoto var Japans huvudstad under ca 1000 år. Först på 1800-talet blev Tokyo huvudstad då under namnet Edo. Egentligen var Tokyo redan på 1600-talet den viktigaste staden i Japan under den s.k. Edo-perioden.

Under april månad går japanerna man ur huse för att fira in våren. De njuter av nyutslagna körsbärsträd och picknickar i parkerna. I Japan tar man skorna av sig när men går in i de traditionella husen och tempeln. Man tar också av sig skorna när men slår sig ner i parkerna på sina medhavda presseningar, mestadels blå. Vi fick lära oss att japanerna betraktar de sittande parkbesöken som att de är inomhus, alltså - av med skorna. Nu när blommorna lyste i miljontal fanns dessa hanamifirande japaner i alla parker. Hana betyder blomma och mi att se.


Nu var det tid för tåg och inte vilket tåg som helst utan superexpresståget Shinkansen som tog oss till Hiroshima
Hiroshima är en modern stad belägen mellan Hiroshimabukten och de närliggande bergen. Här besökte vi den heliga ön Miyajima med sin helgedom och sina ostron samt den vackra fredsparken mitt i staden. I fredsparken ligger bla atombombsmuséet

Trots att man visste vad som väntade vid besöket så kom man in i ett slags chocktillstånd. Aldrig mer ska människor behöva utstå den smärta och de kval som dessa bomber gav upphov till. Hela staden utplånades och 170000 människor miste livet. Lägg till detta bomben över Nagasaki där 70000 fick sätta livet till. I årtionden plågades människor av svåra skador och sjukdomar från strålningen och det är inte över än.

Efter dagarna i Hiroshima tar vi Shinkansen och ett lokaltåg till Kanazawa. Denna stad var en tid en av de mäktigaste i Japan, då s.k Daimyo(länsherrar) styrde under Shogan. Även denna stad har gamla fina kvarter men också ett av Japans finaste museer. Detta anses allmänt som det bästa av Japans alla moderna konstmuseer, både för dess utställningar men också för själva museibyggnaden. Arkitektgruppen SANAA har blivit hyllade världen över och har vunnit alla stora priser. 

 

I Kanasawa besökte vi, förutom muséet också ett fint samurajpalats med en härlig liten trädgård och vi fick också tillfälle att delta i en traditionell teceremoni där det gröna teet vispas och dricks under mycket ceremoniella former. Man bugar och dricker och bugar och konverserar.

Oj vilken matmarknad Kanasawa bjöd in till. Fiskar vi aldrig sett stora som små, skaldjur, världens största ostron och mycket mer. Vi åt härliga sushis några tom dekorerade med bladguld.

Dekadent Sushi


Åter på Shinkansen på väg till Odawara och varma källor. På vägen stannade vi till på Hakone Open Air Museum för skulpturkonst. Här fanns både Picasso och Giacometti men mest moderna japanska konstnärer- ett mycket fint och intressant besök. Under bussresan, sista biten mot Odawara avtecknade sig Fuji-berget i all sin glans.


Fuji-berget

Vi övernattar nu på ett japanskt ryokan, gästgiveriet, som också inhyser en het källa. Här badar vi nakna, damer för sig och herrar för sig. Källorna är varma och miljön är lugn och harmonisk. Vi känner oss rena, avslappnade och hungriga när vi bjuds in till en traditionell japansk middag med både öl och sake. Under natten sov vi på golvet så som de gör i Japan, mjukt underlag och gott täcke.

Detta var perfekt innan vi tog oss an Tokyo som idag har ca 34 miljoner invånare och är världens största stad eller stadsområde.


I Tokyo hade det blivit relativt varmt ca 17 grader och vi kunde nu plocka av de tjocka tröjorna. Efter besöket ute vid de konstgjorda öarna i Tokyobukten tar vi oss an storstadens spännande områden. 

Givetvis gällde tunnelbanan som gick kors och tvärs. Det var gröna, blå, gula, svarta, gråa och röda linjer. Den gröna Yamanote gick som en ringlinje. Den första s.k. stadsdelen vi besökte var Ueno med sina fina parker och relativt låga hus. Därefter var det Ginza, Harajuku, Okachimachi, Omotesando och Shinjuku. Vi besökte också platsen för, och passerade, de världsberömda övergångsställena där alla får grönt samtidigt men ingen krockar. Vi åt på små hål i väggen och vi tog oss själva fram i tunnelbanesystemen i jakt på knivar och presenter till barnbarnen.


Vi brukar ju alltid skriva några rader om de viner vi dricker men trots att Japan producerar vin så fanns det få ställen där det serverades. Istället var det viner från Argentina och Chile, Frankrike och Italien som dominerade. Vi drack vid ett tillfälle ett spännande japanskt vin vid namn Koshu. Vinet är gjort på druvan med samma namn. Detta är en inhemsk japansk rosa druva som odlas i regionen Yamanashi som ligger i trakterna kring berget Fuji. Vinet har hög syra och är mycket smakrikt.

Japanskt vin

Allmän betraktelse

- många intressanta och spännande höghus men i övrigt rätt trist bebyggelse

- otroliga parkanläggningar där man plockade bort grässtråna och lät mossan vara en del av skönhetsupplevelsen, fantastiskt!

- underbart goda sushis och sashimis

- gott kött att grilla

- annars var maten sådär, sockrat och syrat med märklig konsistens på bla grönsaker

god öl och whisky samt gott vatten o vänliga människor

- mörka kostymer av samma snitt på de flesta tunnelbaneåkande, främst män

- man sitter tysta på tunnelbanan, blippar i telefonen eller sover

- unga tjejer med märkliga kläder, mycket rych och pysch  och extremt långa naglar med pinglor och pärlor

- alla kommunikationer går i tid på klockslaget

- modernt men ändå gammeldags 

- massor av personal överallt

- mycket dåliga kunskaper i engelska

- extremt rent land, alla tar med sig sina sopor hem, inget klotter

- allt känns tryggt och laglydigt

- vi tror nog att det bor en liten djävul i de flesta, de verkar bra på att festa

- helt annorlunda land med en annorlunda mentalitet och kultur, så spännande





















































































































onsdag 23 april 2025

Concours International de Lyon den 21 och 22 mars 2025

 Concours International de Lyon den 21 och 22 mars 2025

Under tio år har vi två gånger om året kört förbi och inom Lyon men aldrig stannat. Varför? Det är ju matstaden nr 1. Ja vi har tyckt att avståndet till Pezenas har varit för kort för en övernattning och när man är nära vill man ju komma fram. När vi nu blev inbjudna till att delta som jurymedlemmar i Lyons stora vintävling gav vi staden fyra dygn och de var inte bortkastade. Lyon är en ljus och trivsam stad där invånarna är ute trots kylig väderlek. Det vimlar av matställen, främst serveras fransk husmanskost.

Innan ankomsten till Lyon passade vi på med ett snabbesök i Paris. Vi ville med egna ögon se och uppleva den nyrestaurerade katedralen Notre Dame



Vi hade i närtid sett ett program på TV kring restaureringen samt följt invigningen. Vi lyckades efter en del om och men få biljetter, gratis men måste bokas om man inte gillar långa köer. Det är helt otroligt vackert och helt fantastiskt att man lyckades inom den snåla tidsramen. Fönsterarbetena är enastående och kyrkan är så ren och fin så allt lyser i solinsläppet. Efter Notre Dame besökte vi Grand Palais där den japanska konstnären Chiharu Shiotas hade utställning. Vi blev helt sålda, Vilken utställning! Vilken konstnär! Vi har aldrig sett något liknande....o sån tur det var hennes sista dag.


Efter två nätter i Paris tog vi snabbtåget till Lyon. Det är en upplevelse i sig själv. DET GÅR FORT. Vi övar inför Japanresan om en vecka, där blir det Shinkansen.

Lyon

I Lyon hade vi stämt träff med vännerna Lena o Håkan Hedin. (De med slottet i Puissalicon).  Som vi nämnt är Lyon Frankrikes matmecka. Här verkade den världsberömde kocken Paul Boucasse och här föddes tankarna på att laga billig men näringsriktig och god mat till arbetarna . Dessa matställen, kallade Bouchons finns överallt och här blir man mätt.

 Den gamla staden är belägen mellan floderna Saone och Rhone. Här tar man funiculaire upp till Basilikan där utsikten över staden och floderna är bedårande. Vi besökte också den stora matmarknaden. Där dinglade det av fisk, kött, grönskar, ostron, ost och andra  specialiteter. Längst in i marknaden kunde man slå sig ner och beställa mat från grodorna, en en mycket välbesökt restaurang. Så var det då dags för vårt uppdrag;

Concours International de Lyon 2025

1 100 provare från hela världen samlades, under två dagar, på Cité Internationale för den15:e Concours International de Lyon för vin, öl och sprit. 

Vi deltog endast i Vintävlingen som omfattade 5 333 prover från 54 länder. Vi i Juryn representerade 39 olika nationaliteter.



Den 21 mars provade Åsa först 15 unga röda viner från Languedoc med omnejd. Ett av vinerna , en Syrah var löftesrik. Den andra rundan bestod av 14 internationella viner, även dessa röda och relativt unga. Här fanns 6 olika länder representerade varav Kina och Turkiet stod för hälften. Det enda av vinerna som levde upp till drickbart och relativt trevligt var ett Schweiziskt vin från 2023.

Den 22 mars provade Åsa, i första rundan, 15 Bordeauxviner från 2024. Endast två av de 15 vinerna befanns charmiga. I den andra ronden bjöds 2022:or från St Emilion. Här märktes en helt annan mognad och balans vilket höjde poängen avsevärt. 

Den 21 mars provade LarsPeter enbart yngre Bordeauxviner. Efter 30 röda, unga Bordeaux kändes munnen torr och inget av vinerna fick några högre poäng.

Den 22 mars var det fortsatt Bordeaux i första ronden, även dessa unga och utan några hejarop. I rond nr 2 presenterades söta viner från bla Grekland, Tyskland och Spanien. Detta var en spännande provning med många intressanta dofter och smaker.

Totalt delades det ut 1740 guld- och silvermedaljer. De bästa vinerna från varje land belönades också. 

Det bästa vinet i tävlingen, alla viner och länder tillsammans, var J.García Carrión 1890 - Pata Negra DO Valdepeñas Reserva 2018. Tyvärr gick det oss förbi.

Smakomgångarna avslutas båda dagarna med en mycket trevlig stående, gående lunch. Här ges tillfälle att smaka samtliga viner som de olika Juryborden enats om som de bästa, mycket trevligt.

Vi kan också nämna att dagen före vintävlingen arrangerades även osttävlingen. Den svenska osten Sörmlands ädel från Jürss Mejeri AB,  https://webshop.jurssmejeri.se fick guldmedalj.












torsdag 13 mars 2025

Masterclass Lodi - Kalifornien 2025-03-10




 Vi blev nyligen inbjudna till att delta i en Masterclass med Stuart Spencer från vinområdet Lodi i Kalifornien. Arrangemanget ägde rum på restaurang Trio i Köpenhamn.

Stuart berättade om Lodis historia, utveckling och framtid samt lotsade oss genom vinerna som ingick i provningen.

Lodi är beläget öster om San Francisco Bay, Kalifornien, mellan Sacramento och Stockton. Lodi hamnar ofta i skuggan av Napa och Sonoma, men har blivit en av Kaliforniens mest spännande vinregioner. Lodi AVA (American Viticultural Area) består av 7 subområden. Klimatet är medelhavsklimat med varma dagar och kalla nätter. Jordmånen är mineralrik. 

Lodi har en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Den första vingården anlades 1886. Många vingårdar är flergenerationsvingårdar, med gamla vinrankor från slutet av 1800-talet.

I området odlas 136 olika druvsorter, vilket gör den till en av Kaliforniens mest mångsidiga vinregioner. Zinfandel är huvudattraktionen men här odlas många andra sorter:

  • Röda druvor: Cabernet Sauvignon, Petite Sirah, Merlot, Tempranillo, Barbera, Nero d’Avola, Tannat, Teroldego
  • Gröna druvor: Albariño, Sauvignon Blanc, Viognier, Picpoul, Kerner, Riesling



Lodi har ett starkt focus på hållbarhet och leder Kaliforniens hållbara vinrörelse med LODI RULES, statens första tredjepartscertifierade hållbara vinodlingsprogram. Ett mycket intressant och framtidsinriktat exempel detta är deras spännande hundprojekt. Det hela går ut på att hundar tränas att upptäcka sjukdomar och skadedjur bland vinrankorna. Flera utvärderingar har genomförts och det visar sig att hundarna är bättre på att upptäcka sjukdomar än rena laboratorieprover. Hundarna visar sig också vara mer specifika  med typ av skada. 

Nu till själva provningen;

Klincker Brick Winery; 2023 Grenache Blanc

Ett friskt vin med hög och god syra i smaken, helt annorlunda än den Grenache Blanc vi är vana vid från södra Frankrike.

Oak farm vineyards; 2024 Albarino

Ett gott fruktigt och välbalanserat vin med både beska och mango i eftersmaken. Även detta olikt Albarino från tex Spanien.


Langetwins Family Winery&Vineyards; Fume Blanc (Sauvignon blanc)

En Sauvignon bland med stor doft av krusbär och Litchi men utan sedvanlig hög syra i smaken. En ovanligt klen SB.

Ironstone Vineyards; 2022 Old vine Zinfandel. Vingården drivs idag av den 5:e generationen ur samma familj.

En Zinfandel från mycket gamla stockar planterade 1909. Mycket frukt och en viss sötma i doften som dock inte finns på samma sätt i smaken. Ett mjukt och behagligt vin.

St Amant; 2023 Zinfandel Marian`s vineyard. Detta är Stuart Spencers vingård

Också detta ett vin från mycket gamla stockar planterade 1901. Denna Zinfandel var mindre bärig och sötaktig i doften, lite parfymerad i smaken. Vinet är skördat vid fyra olika tillfällen som sedan blandats till ett.

Turley Wine Cellars; 2023 Zinfandel, Kirschenmann Vineyard

En Zinfandel från gamla stockar planterade 1915. Ett tungt vin med tung ek, inte särskilt sympatiskt.

Michael David Winery; Freakshow Cabernet Sauvignon

Detta vin finns på Systembolagets beställningssortiment. Ett vin med mörk frukt men sötaktigt och marmeladigt i smaken, för mycket trä.

Oak Ridge Winery; 2022 East Side Crossing Cabernet Sauvignon

En relativ mjuk, lite sötaktig Cabernet Sauvignon. Säger oss ingenting.

Efter en lättare lunch var det dags för walk around-provning. Vi var nu lite trötta på Zinfandel men fastnade för en trevlig Cabernet Franc från vingården Ironstone Wineyards. Ett riktigt angenämt vin på denna druva.

Cabernet Franc från Ironstone Wineyards

Vi tackar Ruth Tillgaard och Vinens Hus för ett mycket trevligt och informativt arrrangemang.